Første date

De aller fleste av oss har før eller siden opplevd en første date en gang. Noen sitter igjen med gode minner, andre kanskje grøsser av tanken. Når det kommer til stykket så er det ikke så mye man kan gjøre for å garantere at en første date blir bra. Men man kan noen forhåndsregler for å sørge for at det ikke går helt vest.

Forventninger

Når man skal ut på første date og spesielt med noen man ikke kjenner så godt, så er det ganske mange sommerfugler som svirrer rundt i magen. Mye av grunnen til det er alle forventningene. Det er håpet om at kanskje dette blir den store kjærligheten. Man drømmer om romantikk, spennende øyekontakt og kanskje et lite kyss eller flere, men det blir ofte med drømmen.

Når man møter et menneske på date for første gang kan vi ikke være sikre på at vi kommer til å oppleve noe som helst romantisk. Tenk om man ikke liker hverandre i det hele tatt? Da kan man ende opp med å måtte lide seg gjennom noen timer med et annet menneske i en heller kjedelig situasjon.

For å unngå at det hele blir en katastrofe, kan man starte med sine egne forventninger. Dersom man senker forventningene noe, og prøver å se for seg daten som et hyggelig møte mellom to mennesker i stedet for opptakten til bryllup, vil man kanskje slappe mer av selv. Når man slapper av, er det lettere å være seg selv. Det kan også hjelpe å senke forventningene man har til den man skal møte. De er sikkert minst like nervøse eller spente, og det er kanskje vanskelig for de også å slappe av.

førsteinntrykk første date
Første date har du mulighet til å gi et inntrykk av hvem du er, og få en mening rundt hvem den andre er.

Nervøsitet

Dersom man sliter med å slappe av blant litt ukjente mennesker, er det mange som ender opp med å stresse for mye for å bli likt. Det kan gi seg utslag i konstant munndiare eller nervøse fakter som kommer til overflaten. Noen ender også opp med å drive med panisk selvskryt for å vise sin beste side. Dette er som regel ganske ubehagelig for den man møter, og da kan daten bli en lang prøvelse for begge.

For å roe ned nervøsitet kan det hjelpe å huske å puste med magen. Da klarer man å roe ned tempoet og litt av nervøsiteten forsvinner. Det viktigste er å huske at vi alle er bare mennesker, og dette er faktisk bare en date. Dersom det blir en katastrofe, så kan man nok le av den noen år fremover. Ingen katastrofe som vil prege noen resten av livet.

Nervøs er noe mange kan være på første date (ihvertfall om det er TV kameraer til stede):

Forberedelser

Selv om man skal prøve å dempe forventningene sine, så er det ingenting i veien for å vise seg fra en god side. Med det menes at man kan gjøre litt ekstra for å se bra ut og dufte godt. Dersom man møter opp på en første date med svetteringer under armene, uvasket hår og skitne klær samtidig som man lukter av flere dagers gammel svette kan det virke som man egentlig gir blaffen i hva den andre synes.

Renslighet

Alfa og omega er å ta en dusj, vaske håret, ta på rene klær og pusse tennene før man drar på date. Dette gjelder uansett om man er mann eller kvinne. Ingen liker å måtte i timesvis nært innpå noen som lukter gammel svette. Ta på en god parfyme, uten å overdrive. Noen mennesker er allergiske mot parfyme, så man kan ta hensyn til omverden. Både den man skal møte og de andre som kanskje kommer til å være i nærheten.

Enkelte går litt over bord i forberedelsene. Dette gjelder spesielt kvinner, og særlig dersom de starter forberedelsene mange timer før selve daten. Man er egentlig ferdig kledd og sminket, så begynner man å tvile og man kommer på flere ting eller synes man er for lite sminket. Man vil jo gjerne se bra, man fikser litt her og der og før man vet ordet ser man nesten ut som et fugleskremsel.

Få litt hjelp

Det kan være en god ide å be om hjelp fra en god venninne eller kompis i timene før en date. Både for å få et blikk utenfra på hvordan man ser og for å roe ned nervene. Som regel kan venner gi gode råd når det kommer til dating. En god venn kjenner oss ofte godt, og kan vite hva som trigger oss til å vise “rar” oppførsel.

Mange som har panikk før en første date, bruker venner som en måte å komme seg kjapt unna en tragisk første date. Dersom du er bekymret for dette, og at du ikke takler å holde ut kan du avtale et lite tegn med en venn. Det kan være så enkelt som at vennen ringer midt i daten, og du har da et kodeord som betyr at dette går absolutt ikke bra. Da vil vennen din hjelpe deg ut av daten med å si at han/hun trenger hjelp og at noe har skjedd. Ikke hyggelig gjort mot den du dater, men det kan hjelpe på nervøsitet før daten hvis du vet at du har en exit i verste fall.

Tips til hvordan forberede deg til første date:

Enda flere tips til hvordan forberede deg:

Tv-programmet “Første Date”

Dersom du er singel og ønsker å date litt, kan TV-programmet “Første Date” både få deg i rette stemning og hjelpe med noen tips. Programmet handler om single mennesker som blir satt opp på en første date uten å ha møtt hverandre før. Du finner små snutter av programmet her på YouTube og du kan se alle programmene fullt ut hos discoveryplus.

Noen ganger kan det føles pinlig å se på programmet, dersom man lever seg litt inn i det. Og der kan man hente tips om hva man ikke bør gjøre på en date. Andre ganger igjen er romantisk og søtt å se på, så man får nesten sommerfugler selv i magen.

Etter å ha sett noen episoder vet man også at dersom man får en katastrofal første, så er man hverken de første eller siste i historien som det skjer med.

På programmet ser vi også at det kan hjelpe med et glass vin eller to, men for mye kan være en direkte årsak til at daten ender opp som en pinlig affære. Derfor, om du skal på date: ro ned forventninger, pust med magen, vær deg selv, smil og vis interesse for den du møter.